مقدمه ای بر مقاله چک لیست ترکیب بندی عکس | مدت زمان لازم برای مطالعه : 8 دقیقه
ترکیب بندی در عکاسی یک عنصر حیاتی محسوب میشود، اما اجرای تمامی نکات و تکنیک های ترکیب بندی در حین عکاسی میتواند چالش برانگیز باشد. پس از یادگیری قوانین و دستورالعملهای مهم در این زمینه، تصاویرتان خلاقانه و حرفهای خواهد شد. در این مقاله چک لیست ترکیب بندی عکس برای استفاده در هنگام عکاسی آورده شدهاست.
معرفی عناصر مهم در چک لیست ترکیب بندی عکس
توجه داشته باشید که چک لیست ترکیببندی عکس متفاوت است به عنوان مثال چک لیست مورد نیاز برای عکاسی منظره با چک لیست عکاسی پرتره متفاوت خواهد بود. با توجه به نکات ذکر شده در ادامه جزئیات بیشتری در رابطه با چک لیست ترکیب بندی عکس آورده شده است.
1 – بررسی موقعیت دوربین از طریق چک لیست ترکیب بندی عکس
اولین نکتهای که در چک لیست ترکیببندی عکس باید بدان توجه شود موقعیت و زاویه دوربین است. قبل از شروع به عکاسی باید کیفیت دوربین و زاویه را مورد توجه قرار دهید تا بهترین ترکیببندی حاصل شود. به عنوان مثال، هنگام عکاسی از یک پرتره، زاویه دوربین تاثیر بسیار زیادی بر نحوه جلوه نمودن تصویر دارد. تفکر خلاقانه در هنگام عکاسی سبب افزایش کیفیت تصاویرتان خواهد شد، به عنوان مثال اگر شما نسبت به سوژه در سطح پایینتر و یا بالاتری قرار بگیرید و عکاسی نمایید، تصاویرتان خلاقانهتر خواهد شد. انتخاب موقعیت و زاویه دوربین به ثبت تصاویر خلاقانه کمک شایانی میکند.
2 – کنترل میزان مستقیم بودن افق تصویر در چک لیست ترکیب بندی عکس
وجود خط افق کج در تصویر برای بیننده بسیار چالش برانگیز است. بنابراین در نظر گرفتن این نکته در چک لیست ترکیببندی عکس میتواند بسیار مفید باشد. در حالت کلی تصاویر با خط افق کج باید در هنگام پردازش تصحیح شود تا تنش موجود در تصاویر از بین برود. بنابراین در دست گرفتن دوربین به طور مناسب بسیار مهم است. از سویی دیگر امکان بالانس افق در اکثر DSLR ها برای بهبود شرایط عکاسی بوجود آمدهاند.
3 – توجه به وجود موضوع قوی تصویر
از دیگر نکات مهم چک لیست ترکیب بندی عکس، استفاده از یک موضوع قوی میباشد. اگر چه تمامی عکاسان ایدههای خودشان را در رابطه با سوژه و موضوع تصویر خود دارند اما باید از قوی بودن موضوع و جلب توجه بیننده به موضوع تصویر اطمینان حاصل نمایند. به عنوان مثال توجه به این امر که آیا استفاده از یک منظره یا پرتره خاص میتواند موضوع قوی و جالبی برای تصویر ما باشد، بسیار مهم و اساسی است.
4 – بررسی رعایت یا عدم رعایت قانون یک سوم در چک لیست ترکیب بندی عکس
قانون یک سوم در ترکیب بندی عکاسی بسیار حائز اهمیت است و به همین دلیل است که در چک لیست ترکیببندی عکس بدان توجه میشود. در حالت کلی قانون یک سوم یکی از اصول اساسی عکاسی میباشد و در تمامی عکسها این قانون باید مورد توجه عکاسان قرار بگیرد. در این قانون شما به صورت ذهنی تصویر را به سه بخش افقی و سه قسمت عمودی تقسیم میکنید. نقاط بوجود آمده ناشی از تقاطع خطوط، به عنوان نقاط مورد علاقه یا points of interest (POF) شناخته میشوند. همچنین میتوانید از تقسیمات خطوط افقی در عکاسی منظره استفاده نمایید بدین صورت که تصویر را به سه قسمت یک سوم آسمان، یک سوم افق و یک سوم پیش زمینه تقسیم نمایید. بنابراین اهمیت وجود قانون یک سوم در چک لیست ترکیببندی عکس، ایجاد تعادل و عمق در تصاویر میباشد. البته مانند همه قوانین موجود در عکاسی، گاهی زیرپای گذاشتن این قانون ضرری نخواهد داشت!
5 – کنترل میزان مکانیابی صحیح نقطه تمرکز
هنگام عکاسی از پرترهها، توجه به نقطه تمرکز بسیار مهم میباشد. برای این منظور شما باید یک نقطه تمرکز مناسب بر روی دوربین خود انتخاب کرده و آن را بر روی یک چشم و یا در بین دو چشم در نظر بگیرید. توجه به این مهم در چک لیست ترکیببندی عکس بسیار حائز اهمیت میباشد. همچنین توجه به برقراری ارتباط چشمی با موضوع عکاسی نیز بسیار مهم و حیاتی میباشد. این امر بویژه در هنگام عکاسی از پرترههای گروهی مهمتر است.
6 – بررسی چک لیست ترکیب بندی عکس به منظور حذف اشیاء گیج کننده
یکی دیگر از نکاتی که باید در چک لیست ترکیببندی عکس رعایت شود حذف اشیاء گیج کننده میباشد. در حالت کلی یکی از ویژگی های مهم قاببندی تصاویر، جلوگیری از حضور اشیاء گیج کننده در تصویر است. گاهی اوقات عکاسان، آنقدر بر روی سوژه اصلی متمرکز میشوند که از توجه به کل اجزای تصویر بازمیمانند. به کل قاب تصویر نگاه کنید. هر عنصری که سبب حواسپرتی بیننده از موضوع اصلی تصویر میشود حذف نمایید. آیا عناصر مبهمی در پیشزمینه وجود دارد که بتوان آنها را حذف نمود؟ اگر از پرتره عکاسی میکنید حتما اطراف سوژه را بررسی نمایید که سبب ایجاد تصویری نشود که از بالای سر پرتره درخت رشد کردهاست! همچنین در هنگام عکاسی از پرترههای گروهی توجه نمایید که دست و پاهای آنها از تصویر حذف نشوند!
7 – بررسی تناسب مقیاس تصویر
در هنگام عکاسی از منظره، به وجود مقیاس در تصویرتان بسیار دقت نمایید. به عنوان مثال اگر از کوهستان عکاسی میکنید، یک عنصر پیش زمینه برای نشان دادن مقیاس کوهها به تصویرتان اضافه نمایید. در حالت کلی مقیاس و در نظر گرفتن آن در هنگام عکاسی یکی از نکات بسیار مهم و اساسی در چک لیست ترکیب بندی عکس است. در حالت کلی مقیاس به افزودن ابعاد به تصاویر کمک شایانی میکند.
8 – بررسی میزان سادگی تصویر
یکی دیگر از اجزاء چک لیست، پرهیز از شلوغی تصویر و تمرکز بر سادگی میباشد. در حالت کلی اشتباهی که اغلب مبتدیان حرفهی عکاسی مرتکب آن میشوند، افزودن عناصر بسیار زیاد به عکس است. اگر چه این کار اغلب وسوسه انگیز میباشد زیرا توانایی گنجاندن تمامی عناصر مورد علاقه عکاس را در تصویر فراهم میکند، اما شما باید به ثبت تصاویر به هم ریخته و نامنظم پایان دهید. سعی کنید بر روی سوژه متمرکز شوید. عناصر گیج کننده را از تصاویرتان حذف کنید. این امر سبب ایجاد ترکیب بسیار زیباشناسانه در تصویر میشود.
9 – تاکید بر ایجاد تصویر شارپ
در چک لیست ترکیب بندی عکس باید به این نکته توجه داشته باشید که عکاسی شما باید شارپ و دقیق باشد. به عنوان مثال در هنگام عکاسی از یک پرتره، از میدان دید کوچکتر استفاده نمایید تا عناصر گیج کننده پسزمینه را حذف نموده و سوژه اصلی را در کانون توجه قرار دهید. هیچ چیز بدتر از استفاده از میدان دید و عمق به صورت اشتباه، در عکاسی نیست!
امیدوارم مواد ذکر شده در رابطه با عناصر مورد توجه در چک لیست ترکیب بندی عکس، در هنگام عکاسی برای شما مانند یک ایست بازرسی عمل کند! به تدریج شما سایر عناصر فنی دیگر را به چک لیست ترکیببندی عکس خود خواهید افزود، اما این چک لیست میتواند نقطه شروع قوی در عکاسی باشد!
راستی میتوانید آخرین مطالب ما را از طریق تلگرام و اینستاگرام نیز دنبال کنید. برای عضویت در کانال تلگرام و اینستاگرام بیت گرف روی دکمه زیر کلیک کنید. همچنین فیلم ها با کیفیت های مختلف در آپارت و یوتیوب هم قرار دارد.