مقدمه ای بر مقاله نور طبیعی در عکاسی منظره | مدت زمان لازم برای مطالعه : 8 دقیقه
نور پایه و اساس عکاسی محسوب میشود. نور طبیعی به عوامل بسیاری نظیر فصول مختلف، شرایط جوی و جهت نور وابسته میباشد و نیز در انتخاب زاویه مناسب و قرارگیری موقعیت دوربین به عکاس کمک شایانی میکند. بنابراین استفاده مناسب از نور طبیعی در عکاسی منظره تفاوت چشمگیری در میزان کیفیت کار شما ایجاد خواهد کرد.
چگونه میتوان از نور طبیعی در عکاسی منظره استفاده کرد؟
بسیاری از عکاسان منظره از تاثیر نور طبیعی بر عکاسی آگاه هستند. در حالتکلی عنصر نور پایه و اساس عکاسی محسوب میشود و نور مناسب تفاوت چشمگیری در میزان کیفیت کار شما ایجاد میکند. بطوریکه از نور به عنوان یک عنصر حیاتی در عکاسی یاد میشود که یادگیری صحیح نحوه استفاده از آن در هنگام عکاسی منظره یکی از راههای ارتقاء سطح کیفیت کار شماست.
نور طبیعی به عوامل بسیاری نظیر فصول مختلف، شرایط جوی و جهت نور وابسته میباشد و نیز در انتخاب زاویه مناسب و قرارگیری موقعیت دوربین به عکاس کمک شایانی میکند. نور همچنین سبب اثرگذاری متفاوت تصاویر میشود به عبارت دیگر همانطور که یک روز آفتابی برای ثبت یک پرتره سرگرم کننده و پرانرژی مناسب است شب با روشنایی محدود خود برای خلق تصاویر ترسناک یا محزون مطلوب میباشد. از سویی دیگر کار با نور طبیعی مستلزم آگاهی از کیفیت و جهت نور است، این امر سبب ثبت تصاویر بسیار با کیفیت و تاثیر گذار میشود.
در ادامه نحوه استفاده از نور طبیعی هنگام عکاسی منظره آورده شدهاست:
کیفیت نور در عکاسی منظره
شدت تابش نور طبیعی متفاوت است و غالبا زمان و شرایط آب و هوایی تعیین کننده میزان شدت تابش در تصاویر شماست.
تابش شدید(نیمه روز)
روزهای آفتابی، زمانی که خورشید به طور مستقیم میتابد، تابش نور خورشید با شدت بیشتری انجام میگیرد. عکاسی منظره در میانه روز، زمانی که نور خورشید با شدت بیشتری میتابد، دشوار است زیرا سبب بروز سایه در تصاویر و ضایع شدن آنها میشود. بنابراین با آگاهی از چالشهای عکاسی در نیمهروز میتوانید بر آنها غلبه نموده و تصاویر شگفت انگیز و خارقالعاده خلق نمایید. این زمان از شبانهروز میتواند منجر به ثبت تصاویر روشن، پرانرژی و سرشار از نشاط شود. هنگام عکاسی از پرتره در نور خورشید، لازم است از فلش پولاریزه یا یک بازتابنده برای از بین بردن سایههای تیره و نیز جهت منعطف نمودن شدت روشنایی، استفاده کنید. این زمان برای ثبت تصاویر سیاه و سفید بسیار مناسب است زیرا در این صورت تصاویر تولید شده کنتراست بالایی خواهند داشت. همچنین یک روز آفتابی برای عکاسی از مناطق ساحلی بسیار مطلوب میباشد زیرا میزان شدت نور خورشید در این زمان سبب شفافتر شدن بیشتر آب میشود. اگر عکاسی منظره در نور شدید برایتان دشوار است میتوانید از قسمتهای فرورفته یک ساختمان و نیز از شاخ و برگ درختان جهت انتشار نور استفاده نمایید. برای شرایط شدت تابش زیاد نور خورشید، استفاده از قانون(Sunny 16) میتواند مطلوب باشد برای این منظور موقعیت دوربین خود را در f/16 و سرعت شاتر دروربین را در 1.125 تنظیم نمایید بدین صورت که با افزایش سرعت شاتر شدت نور کاهش یافته و با کم کردن سرعت شاتر شدت نور افزایش مییابد.
روشنایی پراکنده (سایه و هوای ابری)
روشنایی پراکنده و منعطف معمولا در روزهای بارانی و آفتابی قابل مشاهده است. این نوع روشنایی برخلاف شدت تابش زیاد نور، کنتراست کمتری دارد. از طرفی این نوع نورپردازی برای عکاسی از پرتره و ماکرو بسیار ایدهآل می باشد زیرا سایههای تیره در عکس ایجاد نمیکند. همچنین شما میتوانید نور منعطف را در زمان ساعت طلایی مشاهده کنید زیرا خورشید در این زمان پایینتر قرا میگیرد و اجسام زیر درخشش نرم و منعطفش زیبایی دو چندانی به خود میگیرند. این نوع نورپردازی برای ثبت پرتره و چشماندازهای زیبا بسیار ایدهآل می باشد. در حالت کلی این زمان فرصت مناسبی برای به نمایش گذاشتن توانایی و خلاقیت شما در عکاسی منظره است. برای عکاسی پرتره و منظره برای محو تدریجی پس زمینه و زوم بیشتر، باید دیافراگم گسترده (کمتر ازF) تنظیم نمایید.
جهتگیری نور در عکاسی منظره
جهت نور عنصر مهم دیگری برای ثبت تصاویر شگفت انگیز است. آگاهی از جهت گیری نور به شما در تنظیم زاویه مناسب دوربین و موقعیت قرارگیری سوژه در تصویر کمک خواهدکرد.
1- نورپردازی از سمت عقب
این نوع جهتگیری نور برای عکاسی پرتره و منظره بسیار مناسب میباشد. همچنین جهتگیری نور از سمت پشت و نیز در ساعت طلائی سبب بروز روشنایی بیشتر در لبههای تصویر میشود. قرارگیری سوژه در موقعیت پشت به آفتاب سبب برجسته شدن برخی جزییات خواهدشد.
2- نورپردازی از سمت جلو
جهتگیری نور از سمت جلو سبب پراکندگی یکدست نور در تمام تصویر و نیز بروز سایه به میزان کمتر شده و منجر به ثبت تصاویر یکدست میشود، بنابراین باید قبل از عکسبرداری از سوژه در این شرایط تعیین نمایید که این نوع تصاویر مدنظر شما هست یا خیر. البته گاهی این نوع نورپردازی سبب بروز لکههایی در عکسهای شما خواهدشد. به هر میزان که نور منعطفتر باشد شما قادر خواهید بود تصاویر روشنتر و بهتری خلق نمایید. برای ثبت تصاویر روشن و یکدست از طریق این نوع نورپردازی هنگام صبح یا عصر بسیار مناسب میباشد.
3 -نورپردازی جانبی
این نوع جهتگیری نور برای عکاسی منظره و پرتره مطلوب میباشد. برخلاف نورپردازی از سمت جلو که سبب خلق تصاویر یکدست میشود، نورپردازی جانبی، عمق بیشتری در تصاویر ایجاد میکند. همچنین نورپردازی جانبی سبب تاکید بیشتر بر بافت و زمینه میشود و برای شما امکان ثبت تصاویر خلاقانه را فراهم میکند. از سویی دیگر این نورپردازی برای عکاسی از یک پرتره در کنار پنجره ایدهآل است زیرا در این حالت نور به آرامی با عبور از شیشه پنجره پراکنده میشود و فرصتی مطلوب برای عکاسی فراهم میآورد. در صورتی که در تعیین مناسبترین جهت برای تصاویر پرتره خود، تردید دارید سعی کنید سوژه را در معرض نور قرارداده و جهت دلخواه را انتخاب کنید.
استفاده از نور طبیعی در عکاسی منظره به معنای عدم استفاده از فلش دوربین نیست، به عبارت دیگر استفاده از فیلتر پولاریزه و فلش میتواند به بهبود روشنایی تصاویر شما در فضای باز کمک کند زیرا استفاده از فلش به از بین رفتن سایههای تیره و خلق تصاویر منحصر بفرد بسیار کمک میکند.
جهت یادگیری عکاسی منظره در فضای باز، حتما در هنگام بیرون رفتن دوربین را همراه خود برده و به نور طبیعی توجه ویژه ای نمایید زیرا شما زمانی که متوجه تفاوت وجود و عدم وجود نور طبیعی در تصاویرتان می شوید، حتما تشویق خواهیدشد!
آیا تابحال در عکاسی منظره از نور طبیعی استفاده کردهاید؟ ما علاقه به دیدن تصاویر شگفت انگیز شما داریم! لینک تصاویر خود را در نظرات همین پست با ما به اشتراک بگذراید …
راستی میتوانید آخرین مطالب ما را از طریق تلگرام و اینستاگرام نیز دنبال کنید. برای عضویت در کانال تلگرام و اینستاگرام بیت گرف روی دکمه زیر کلیک کنید. همچنین فیلم ها با کیفیت های مختلف در یوتیوب هم قرار دارد.