ایندیزاین (Adobe InDesign) یکی از قدرتمندترین نرم افزارهای طراحی گرافیکی است که برای طراحی و صفحه آرایی کتاب، مجله، بروشور، کاتالوگ، و اسناد چاپی و دیجیتال استفاده می شود. این نرم افزار به دلیل امکانات پیشرفته، رابط کاربری حرفه ای، و قابلیت ادغام با دیگر ابزارهای Adobe مانند فتوشاپ (Photoshop) و ایلاستریتور (Illustrator)، انتخاب اول بسیاری از طراحان حرفه ای برای صفحه آرایی است. اولین گام در استفاده از این نرم افزار و بطور کلی برای شروع طراحی، ایجاد سند جدید است. در این مقاله راهنمای کامل و گام به گام ایجاد سند جدید به همراه تنظیمات مربوطه در نرم افزار ایندیزاین آورده شده است. در ادامه با بیت گرف همراه باشید.
چرا تنظیمات سند در ایندیزاین اهمیت دارد؟
هنگامی که یک پروژه طراحی را شروع می کنید، تنظیمات اولیه سند تاثیر مستقیمی بر کیفیت و عملکرد نهایی دارد. از انتخاب ابعاد صفحه گرفته تا خطوط راهنما و شماره گذاری صفحات، همه این جزئیات باید به درستی تنظیم شوند. این کار از بروز مشکلاتی مانند برش های نامناسب یا تناسبات نادرست جلوگیری می کند و همچنین از تغییرات متعدد در حین پروسه طراحی جلوگیری می کند.
آموزش گام به گام ایجاد سند جدید در ایندیزاین
1- ایجاد سند جدید
ابتدا نرم افزار Adobe InDesign را باز کنید. در صفحه اصلی، گزینه File > New > Document را انتخاب کنید یا از کلید میانبر Ctrl + N در ویندوز و Cmd + N در مک استفاده کنید. بدین گونه سند جدید ساخته می شود.
2 – نام گذاری سند و فایل جدید
در بخش بالای پنجره، نام پروژه خود را وارد کنید. اگر میخواهید به صورت حرفه ای عمل کنید، حتما برای سند و فایل خود نام مناسبی در نظر بگیرید. این نام می تواند موضوع پروژه شما را مشخص کند. انتخاب یک نام مشخص به مدیریت بهتر پروژه ها کمک می کند، به خصوص اگر تعداد زیادی سند داشته باشید.
3- ابعاد صفحه Page Size
ابعاد صفحه و سند را بر اساس پروژه خود انتخاب کنید. اینکار را می توانید به چند روش مختلف انجام دهید.
از قسمت Your Recent Item، به 20 سندی که اخیرا ایجاد کرده، دسترسی دارید که میتوانید از فایل های قدیمی که ایجاد کرده اید استفاده کنید.
در قسمت saved، به اسنادی که تنظیمات آن را ذخیره کرده دسترسی دارید. بطور مثال شما اکثرا از ابعاد A4 در پروژه استفاده می کنید. می توانید سایز کاغذ A4 را در نظر گرفته و سایر تنظیمات را نیز انجام دهید و سند را به عنوان یک پریست سیو کنید. بدین گونه همیشه در قسمت saved به این پریست از پیش ساخته شده دسترسی خواهید داشت.
اگر اکثرا کار چاپی انجام می دهید، پریست های از پیش ساخته شده ای توسط ایندیزاین در قسمت Print برای شما آماده شده است. ابعاد A5، A4، A3 و B5 از معروف ترین و پرکاربردترین اسنادی است که در کارهای چاپی مورد استفاده قرار می گیرند.
در قسمت Web و Mobile هم پریست های مناسب برای فضای دیجیتال در نظر گرفته شده که می توانید بر حسب نیاز از آن ها استفاده کنید.
اگر ابعاد خاصی مد نظر دارید، باید بصورت دستی ابعاد سند را وارد کنید. در قسمت Width عرض و در قسمت Height ارتفاع را وارد کنید. نوع واحد اندازه گیری هم از قسمت Unit انتخاب کنید. در پروژه های فارسی معمولا واحد میلی متر و سانتی متر مناسب هستند.
4- جهت صفحه Orientation
در قسمت بعدی بسته به نوع پروژه جهت قرار گیری صفحات را از بین دو گزینه عمودی (Portrait) و افقی (Landscape) انتخاب کنید. به عنوان مثال برای طراحی برند برک، نوع قرارگیری صفحات معمولا بصورت افقی در نظر گرفته می شود.
5- جهت ورق خوردن صفحات Binding
این گزینه جهت باز شدن و ورق خوردن صفحات را تعیین میکند. به عنوان مثال، کتاب های فارسی زبان از سمت راست و کتاب های لاتین از سمت چپ باز می شوند. پس در این قسمت جهت ورق خوردن صفحات را مشخص کنید.
6- تعداد صفحات Number of Pages
درقسمت Pages تعداد صفحات سند را وارد کنید. توجه داشته باشید که در ابتدا لازم نیست تعداد دقیق صفحات را وارد کنید زیرا در هنگام طراحی ممکن است تعداد صفحات زیاد و یا کم شوند. در ابتدا یک تعداد معقول (مثلا 10 صفحه) را تعیین کنید. در هنگام طراحی و در صورت نیاز می توانید به راحتی تعداد صفحات را افزایش دهید.
شما می توانید برای یادگیری عمیقتر مفاهیم این بخش به آموزش وارد کردن متن در ایندیزاین از سایت بیت گرف سر بزنید.
7- جهت قرارگیری صفحات Facing Page
اگر در حال طراحی کتاب یا مجله هستید و برای حس بهتر و البته طراحی دقیق و منظم نیاز دارید صفحات روبروی هم قرار گیرند تیک گزینه Facing Page را فعال کنید. بدین صورت صفحات روبروی هم قرار می گیرند که به آن Spread می گویند. اگر این گزینه را از حالت انتخاب خارج کنید، صفحات پشت سر هم قرار می گیرند.
8- شماره صفحه Start
گزینه Start در تنظیمات ایجاد سند جدید در ایندیزاین، شروع شماره صفحات را مشخص می کند. اگر عدد 1 را جلوی Start بنویسید شماره صفحات از 1 شروع می شود. این گزینه زمانی به کار می آید که شما بخواهید صفحات اصلی کتابتان را از عددی به غیر از 1 شروع کنید. در صفحه آرایی کتاب، مجله و پایان نامه مرسوم است که صفحات ابتدایی شامل فهرست، مقدمه، شناسنامه و… را با حروف ابجد یا الفبای فارسی شماره گذاری می کنند و بدین گونه شروع رسمی کتاب مثلا از صفحه 8 آغاز می شود. در این شرایط عدد 8 رو جلوی Start بنویسید تا شروع شماره گذاری از شماره 8 آغاز شود.
9- ایجاد قاب متنی Primary Text Frame
اسکار غیر کاربردی ترین گزینه در گام های ایجاد سند جدید در ایندیزاین به این بخش یعنی Primary Text Frame می رسید. با فعال کردن این گزینه در تمام صفحات سند یک قاب متنی سر تا سری درست می شود که ممکن است در طول طراحی شما بخواهید تصویر یا المان گرافیکی وارد کار کنید و این قاب از پیش ساخته شده مزاحم شما خواهد بود. بهتر است این گزینه را غیر فعال کنید. البته در طراحی و صفحه آرایی مواردی که فقط و فقط متن دارند، فعال کردن Primary Text Frame به روند طراحی کمک می کند.
10- تعداد ستون های متنی Column
مطمئنا در اکثر مجلات، مقالات علمی و روزنامه ها، متن هایی را دیده اید که مطالب آن در چند ستون جریان پیدا کرده است. هنگامی که متن شما طولانی است و فضای کمی برای لی اوت یا چیدمان آن در صفحه در اختیار دارید، می توانید متن مورد نظر را به صورت ستونی در کنار هم قرار دهید. در قسمت Column تعداد ستون متنی و در قسمت Column Gutter فاصله بین ستون های متنی تعیین می شود. به عنوان مثال اگر شما می خواهید سندی 3 ستونی با فاصله 5 میلی متر داشته باشید عدد 3 را جلوی Column و عدد 5 را جلوی Column Gutter بنویسید. البته این مورد را مثل تعداد صفحات، در هنگام کار با سند نیز می توانید تغییر یا تعیین کنید.
11- تنظیم خطوط راهنما Margin – Bleed – Slug
در مقاله آموزش اصول صفحه آرایی حرفه ای با ایندیزاین گفتیم که تنظیم خطوط راهنما یکی از مراحل مهم در طراحی با نرم افزار ایندیزاین است. در نرم افزار ایندیزاین 3 نوع حاشیه وجود دارد.
1- به فاصله متن از لبه یا کناره های صفحه Margin می گویند. Margin مثل یک قاب برای شما عمل می کند و به طور کلی، به این منطقه، منطقه امن طراحی گفته می شود.
2- در صفحه آرایی به فضای حاشیه صفحات که در مرحله برش، از دست می رود و دور ریخته می شود Bleed گویند. برعکس مارجین، محدوده بلید در فضایی بیرون از صفحه اصلی باید تنظیم شود و این حاشیه نیز برای جلوگیری از خطاهای رایج در چاپ بکار گرفته می شود.
3- حاشیه Slug، نسبت به بلید و مارجین از اهمیت کمتری برای طراحان برخوردار است. در این محدوده می توانید با درج اطلاعات و توضیحاتی که مربوط به سند شما است، با اپراتور چاپ در ارتباط باشید.
برای هر 3 حاشیه، در تنظیمات سند می توانید مقدار متفاوتی از بالا (Top)، پایین (Bottom)، داخل (Inside) و خارج (Outside) در نظر بگیرید.
شما می توانید برای یادگیری عمیقتر مفاهیم این بخش به آموزش انواع حاشیه ها در ایندیزاین از سایت بیت گرف سر بزنید.
12- پیش نمایش Preview
با فعال کردن گزینه Preview می توانید تنظیمات تعیین شده در هنگام ساخت سند جدید در ایندیزاین را بصورت زنده مشاهده کنید و در صورت مناسب نبودن تنظیمات، آن ها را تغییر دهید. در تصویر زیر می توانید تمام تنظیمات مربوط به سند جدید در ایندیزاین را مشاهده کنید. این تصویر برگرفته از جزوات آموزشی دوره ایندیزاین است.
دوره آموزش ایندیزاین
دوره آموزش ایندیزاین بیت گرف فرصتی عالی برای یادگیری مهارت های حرفه ای در صفحهآرایی و طراحی است. دوره ایندیزاین به شما کمک می کند تا با ابزارها و تکنیک های Adobe InDesign آشنا شوید و پروژه هایی مثل کتاب، مجله، و بروشور را با کیفیت بالا طراحی کنید. این دوره مناسب تمام افرادی است که به دنبال ورود به دنیای طراحی گرافیک هستند. با رویکردی کاربردی و پروژه محور، پشتیبانی مستقیم مدرس و جزوه های تکمیلی رایگان. همین حالا اطلاعات و سرفصل های کامل دوره ایندیزاین را مشاهده کنید!
نتیجه گیری
ایجاد سند جدید در ایندیزاین یکی از مهارت های ضروری برای شروع هر پروژه طراحی است. با استفاده از این راهنما، می توانید بهصورت حرفه ای تنظیمات سند خود را انجام داده تا از تغییرات احتمالی در حین انجام پروژه جلوگیری کنید. اگر به دنبال آموزش های بیشتر در زمینه ایندیزاین هستید، به آموزشهای رایگان ایندیزاین در سایت بیت گرف سر بزنید.