آموزش عکاسی, آموزش ها 17 دقیقه 766

چگونه از نسبت طلایی در عکاسی برای ترکیب‌ بندی خیره‌ کننده استفاده کنیم؟

چکیدهمقدمه ای بر مقاله :  نسبت طلایی در عکاسی | مدت زمان مطالعه : 10 دقیقه قانون یک‌ سوم و قانون نسبت طلایی (Golden Ratio) در عکاسی از بنیادی‌ ترین مفاهیم موجود در دنیای عکاسی هستند. نسبت طلایی شما را در خلق تصاویری با ترکیب‌ بندی بسیار منحصر بفرد و عالی یاری می‌نماید. همچنین این […]

مقدمه ای بر مقاله :  نسبت طلایی در عکاسی | مدت زمان مطالعه : 10 دقیقه

قانون یک‌ سوم و قانون نسبت طلایی (Golden Ratio) در عکاسی از بنیادی‌ ترین مفاهیم موجود در دنیای عکاسی هستند. نسبت طلایی شما را در خلق تصاویری با ترکیب‌ بندی بسیار منحصر بفرد و عالی یاری می‌نماید. همچنین این قانون با نام فی نیز شناخته می‌شود.


چگونه از نسبت طلایی در عکاسی برای ترکیب‌ بندی خیره‌ کننده استفاده کنیم؟

نسبت طلایی در اصل بر طراحی با نسبت 1 به 1.618 یا به صورت دقیق‌تر 1.61803398875 تاکید دارد، اما بهتر است در قانون نسبت طلایی در عکاسی از عدد 1.618 استفاده نمایید.

نسبت طلایی شما را در خلق تصاویری با ترکیب‌ بندی بسیار منحصر بفرد و عالی یاری می‌نماید. همچنین این قانون با نام فی نیز شناخته می‌شود. بهتر است قبل از ورود به بحث قانون Golden Ratio در عکاسی، ابتدا به صورت مختصر در رابطه با قانون یک‌ سوم صحبت نماییم.

قانون یک‌ سوم، یک اصل بسیار ساده است که از عکاسان می‌خواهد سوژه یا صحنه را به 9 قسمت عمودی و افقی تقسیم نمایند. محل تقاطع خطوط، قابلیت قاب‌ بندی صحنه و ایجاد تقارن در تصویر را دارا می‌ باشند، به عنوان مثال در نقاشی معروف یک خدمتکار خفته، از قانون یک‌ سوم استفاده شده است.

قانون نسبت طلایی در عکاسی
قانون نسبت طلایی در عکاسی

معرفی قانون نسبت طلایی در عکاسی

قانون نسبت طلایی صحنه را به دو قسمت تقسیم می‌کند. زمانی که طول بیشتر بوسیله طول کوچکتر تقسیم می‌شود نتیجه برابر است با کل طول تقسیم شده با طول بیشتر. لئوناردو داوینچی از طرفداران استفاده از طول بزرگتر می‌باشد او در نقاشی معروف خود مونالیزا از قانون نسبت‌ طلایی استفاده نموده‌ است.

تفاوت قانون یک‌ سوم و قانون نسبت طلایی در عکاسی

تفاوت اصلی میان قانون یک‌ سوم و قانون نسبت طلایی در عکاسی، در قرارگیری نقطه کانونی می‎باشد. شبکه‌ بندی صفحه تصویر در هنگام استفاده از قانون نسبت‌ طلایی با شبکه‌ بندی تصویر در قانون یک‌ سوم شباهت زیادی دارد، تنها تفاوت موجود بین این دو قانون این است که در قانون Golden Ratio در عکاسی خطوط به هم نزدیک‌ تر هستند. در قانون یک‌ سوم نقاط جالب‌ توجه در محل برخورد خطوط واقع می‌شوند. در حالت کلی در قانون نسبت طلایی در ترکیب‌ بندی صحنه، به علت نزدیکی خطوط میزان تمرکز بر سوژه بیشتر می‌شود.

قانون نسبت طلایی در عکاسی
قانون نسبت طلایی یا Golden Ratio در عکاسی
قانون یک‌ سوم
قانون یک‌ سوم

در تصویر زیر، تقارن بسیار زیبایی بر صحنه حاکم است و پیش‌ زمینه و پس‌ زمینه به زیبایی در کنار هم قرار گرفته‌ اند. عکاس تصویر، در هنگام استفاده از قانون نسبت طلایی در عکس، عناصر را به خوبی در کنار هم قرار داده‌ است.

قانون نسبت طلایی در عکاسی

در تصویر زیر سگ با استفاده از قانون نسبت طلایی در عکاسی قاب‌ بندی شده و به عنوان نقطه کانونی تصویر در نظر گرفته شده‌ است. در این تصویر تمام جزئیات مرتبط با سگ به وضوح قابل دیدن است اما زمینه کمی مبهم به نظر می‌رسد.

نمونه ای از قانون نسبت طلایی در عکاسی
نمونه ای از قانون نسبت طلایی ( Golden Ratio ) در عکاسی

تصویر زیر بسیار جالب‌ تر است زیرا ارگانیک بوده و به لحاظ زیبایی‌ شناسانه مطلوب‌ می‌باشد. نقطه کانونی پل است اما یک سوال در رابطه با پس‌ زمینه وجود دارد که : سگ در آب چه می‌کند؟ در این تصویر از قانون نسبت طلایی در عکاسی استفاده شده‌ است.


درک قانون نسبت‌ طلایی در عکاسی
درک قانون Golden Ratio در عکاسی

درک قانون نسبت‌ طلایی در ترکیب بندی عکاسی

قانون نسبت طلایی در عکس، به عنوان مارپیچ فیبوناچی نیز معروف می‌ باشد و در اصل به عنوان یک راهنما برای ترکیب‌ بندی تصویر مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این قانون یک عنصر کوچک‌ تر تصویر به عنوان نقطه کانونی در نظر گرفته می‌شود و توجه به سایر عناصر موجود، سبب جذاب‌ تر شدن تصاویر خواهد شد. در تصویر فوق که از پل گلدن گیت گرفته شده‌است، استفاده از قانون نسبت طلایی در ترکیب‌ بندی برای جلب توجه بیشتر به پل می‌باشد.


چگونه از قانون نسبت طلایی (Golden Ratio) در عکاسی استفاده نماییم؟

استفاده از قانون نسبت طلایی سبب خلق تصاویر ارگانیک شده و منطبق بر اصول زیباشناسی می‌ باشد. چگونه؟ قانون نسبت طلایی (Golden Ratio) در عکاسی یک الگوی هماهنگ را ایجاد می‌کند و حول یک موضوع مانور می‌دهد و سپس به سمت عناصرجالب‌ توجه دیگر معطوف می‌شود.

1 – برای اجرای قانون نسبت طلایی در عکاسی وقت گذاشته و تمای جزئیات صحنه را ارزیابی نمایید.

شبکه‌ بندی قانون نسبت طلایی، ترکیب‌ بندی تصویر را به سهولت امکان‌ پذیر می‌کند. شما باید صحنه را برای یافتن نقطه کانونی و سایر جزئیات به دقت بررسی نمایید. هنگام استفاده از قانون نسبت طلایی در عکاسی، یافتن تمامی عناصر مذکور الزامی می‌باشد زیرا سبب خلق تصاویر طبیعی و زیبا می‌شود.

2 – مناسب‌ ترین قانون را انتخاب نمایید.

هنگامی که صحنه خود را انتخاب می‌کنید، صادق باشید و درباره مناسب بودن استفاده از قانون نسبت طلایی در عکس یا قانون یک‌ سوم دقت نمایید. در حال حاضر قانون نسبت طلایی از قانون یک‌ سوم پیشرفته تر و کاربردی‌ تر است. ذکر این نکته حائز اهمیت است که به اجبار سعی در به‌ کارگیری قانون نسبت طلایی در عکاسی نداشته باشید زیرا در این صورت طبیعی بودن تصویر از بین خواهد رفت.

3 –  صحنه را قبل از شروع به عکاسی دوباره بررسی نمایید.

غالبا دوربین‌ها دارای قابلیت شبکه‌ بندی صحنه بر اساس قانون یک‌ سوم هستند اما تمامی آن‌ها قادر به شبکه‌ بندی صحنه براساس قانون نسبت طلایی در عکاسی نیستند. هنگام شبکه‌ بندی برای قانون نسبت طلایی، حتما نقطه کانونی و تمرکز بر آن را مورد توجه قرار دهید. توصیه می‌شود هنگام عکاسی، یک جمع‌ بندی کلی از خروجی کار در ذهنتان داشته باشید زیرا این کار سبب می‌شود که توجه شما بر روی سوژه اصلی متمرکز شود نه جزئیات دیگر تصویر.

هنگام استفاده از قانون نسبت طلایی ، حتما ترکیب‌ بندی عناصر براساس قانون نسبت طلایی، را در ذهن خود مجسم نمایید. اگر دوربین شما مجهز به شبکه‌ بندی نسبت طلایی نباشد، ممکن است در ابتدا این کار برایتان دشوار باشد، اما نگران نباشید به تدریج بر اینکار مسلط خواهید شد. اما اگر دوربین شما از قابلیت نشان دادن شبکه‌ بندی قانون نسبت طلایی پشتیبانی می‌کند، آن را فعال نمایید. اکنون گوشه‌ ای از تصویر را که می‌خواهید مارپیچ قانون نسبت طلایی در عکاسی، از آن‌جا شروع شود، تعیین نماید. سوژه را در نزدیک‌ ترین فاصله از خطوط تقاطع قرار دهید که این نیز باید در قسمت کوچک مارپیچ قرار بگیرد. پس از انجام این‌کار، خطوط تقاطع  شبکه‌ بندی را بر روی خطوط پیش‌زمینه تصویر، منطبق و تراز نمایید. قبل از شروع عکاسی (چه در هنگام استفاده از قانون نسبت طلایی و چه در هنگام استفاده از قانون یک‌ سوم) همیشه ترکیب صحنه خود را بررسی نمایید. آیا تاکنون متوجه شده‌اید که عکاسان قبل از شروع به عکاسی روی زمین دراز می‌کشند، زانو می‌زنند، می‌نشینند، می‌ایستند و یا جلو و عقب می‌روند؟ آن‌ها در حال بررسی صحنه برای انتخاب بهترین ترکیب‌بندی هستند.

درک قانون نسبت‌ طلایی در عکاسی
درک قانون نسبت‌ طلایی

اقدامات پس از عکاسی نظیر کراپ کردن تصویر با توجه به قانون Golden Ratio در عکاسی

استفاده از هر تکنیکی در عکاسی برای رسیدن به کمال تقریبا غیرممکن است زیرا تصاویر غالبا پس از ثبت شدن و در مراحل پس از تولید ارتقاء و بهبود می‌یابند. به عنوان مثال نرم افزار فتوشاپ دارای ابزارهای ساده برای ایجاد تعادل در تصویر شما می‌باشد. لایت‌ روم نیز ابزارهای بسیار پیشرفته‌ ای برای کمک به بهبود ترکیب‌ بندی دارد. در لایت روم، به قسمت Develop module بروید، گزینه (Crop tool (R را انتخاب نمایید و سپس از روی صفحه کلید “O” را بزنید تا بین کراپ مدل های مختلف جابجا شوید و برای تغییر جهت این ها نیز باید از “shift+O” استفاده کنید. همچنین شما می‌توانید گزینه نسبت طلایی را نیز اینجا انتخاب نمایید. این خطوط تصاویر شما را پوشش می‌دهند و شما را در رسیدن به ترکیب‌ بندی قوی مورد نظر یاری می‌نمایند.

Golden Ratio در لایت روم
Golden Ratio در لایت روم


استفاده یا عدم استفاده از قانون نسبت طلایی (Golden Ratio) در عکاسی

در بین عکاسان بحث‌هایی در رابطه با انتخاب مناسب‌ ترین تکنیک ترکیب‌ بندی وجود دارد: قانون یک‌ سوم یا قانون نسبت طلایی در ترکیب‌ بندی. در نهایت همه‌ چیز به سوژه شما و نحوه دیدگاه شما به صحنه مورد نظر بستگی دارد.

تا زمانی که از این اصول در عکاسی استفاده نمایید، پردازش شما با استفاده از فتوشاپ سبب زیبا و بهتر شدن تصاویرتان خواهد شد.


راستی میتوانید آخرین مطالب ما را از طریق تلگرام و اینستاگرام نیز دنبال کنید. برای عضویت در کانال تلگرام و اینستاگرام بیت گرف روی دکمه زیر کلیک کنید. همچنین فیلم ها با کیفیت های مختلف در آپارت و یوتیوب هم قرار دارد.

TELEGRAM INSTAGRAM youtube    APARAT

امتیاز: 0 از ۵ - تعداد رای: 0
اشتراک گذاری این صفحه
پست های مشابه آموزش های مرتبط با مقاله یا آموزشی که در حال مطالعه آن هستید!
گفتگو و سوالات شما در این قسمت میتوانید نظر یا سوال خود را در مورد مقاله یا آموزش مطرح کنید.
دیدگاهتان را بنویسید برای ارسال دیدگاه لازم است در سایت وارد شده یا ثبت نام کنید ...
مطالعه با تمرکز بیشتر
پست های پربازدید هفته 6 پست پربازدید در دسترس شماست!
آموزش هوش مصنوعی استیبل دیفیوژن...

آموزش هوش مصنوعی استیبل دیفیوژن...

مهسا سلطانی
دانلود اسکریپت Motion Bro v4.0.4...

دانلود اسکریپت Motion Bro v4.0.4...

مهدی فریدونی
دانلود و نصب اسکریپت motion...

دانلود و نصب اسکریپت motion...

احسان ملائی
دانلود Adobe Firefly | هوش...

دانلود Adobe Firefly | هوش...

مهدی فریدونی
میدجورنی رایگان و نحوه استفاده...

میدجورنی رایگان و نحوه استفاده...

مهسا سلطانی
جداسازی صدای خواننده از موزیک...

جداسازی صدای خواننده از موزیک...

مهدی فریدونی
دوره روتوش
دوره جامع گرافیک و ویدیو
×