در مقاله آموزشی افزایش خلاقیت با نوشتن میخواهیم روشهایی را برای افزایش خلاقیت با استفاده از تکنیک نوشتن، به شما بگوییم. در این آموزش معنی و تعریف خلاقیت را کنار گذاشته و به شما کمک میکنیم تا ذهن خود را در یک مسیر درست برای افزایش خلاقیت هدایت کنید. در این مسیر میخواهیم که ذهن و جسم خود را از طریق عکاسی و تاثیر نوشتن، هماهنگ کنیم و در انتها میبینید که چگونه میتوانید به آسانی خلاقیت خود را به کار گرفته و تصاویر شگفتانگیز ثبت کنید. البته نگران نباشید، حتی اگر شما دوربین عکاسی هم ندارید، میتوانید از گوشی خود استفاده کرده و یا حتی این تمرینات را برای افزایش خلاقیت در پروژههای دیگری مانند طراحی، تدوین، کسب و کار و… به کار ببرید. همینطور میتوانید در کنار این تمرینها مقاله روشهای افزایش خلاقیت در ایدهپردازی را مطالعه کرده و از آن هم در کارهایتان استفاده کنید. پس در ادامه این آموزش همراه ما باشید.
شروع مسیر خلاقیت
یک دوربین عکاسی یا گوشی هوشمند، یک خودکار و یک دفترچه بردارید. در این مسیر قرار است هرچیزی که اتفاق میافتد را ثبت کنیم. به این نکته توجه داشته باشید که قرار نیست در این تمرینات، تصاویر عالی و بدون نقص ثبت کنید، بلکه هدف از آموزش افزایش خلاقیت با نوشتن، توجه به احساسات و افکار، دقیق شدن و دیدن جزئیات، و بیدار کردن منتقد درونی خود است. در ادامه 5 دستورالعمل را برای شما مینویسیم که لازم است گام به گام به آنها عمل کنید.
تمرین اول: دید تونلی
همانطور که گفتیم قرار نیست که در این تمرینات عکسهای بینقص ثبت کنید، بلکه هدف از این تمرین، پیدا کردن مهارت در کنترل تاری یا فوکوس بودن تصاویر، تصمیمگیری و انتخابهای بهتر است. و البته نتیجه تمام اینها پیدا کردن یک ذهن بازتر برای خلاقیت بیشتر در عکاسی است.
دستورالعمل عکاسی
- به مکانی بروید که نور کافی و سوژههای زیادی برای تصویربرداری وجود داشته باشد. این مکان میتواند گوشهای از خانهتان باشد یا فضای خارج از خانه. لازم نیست که جای ویژه و خاص و زیبایی باشد.
- به تمام چیزهایی که میبینید، دقت کنید. میان آنها به آهستهگی قدم بزنید و برای این کار کمی زمان بگذارید.
- حالا یک کاغذ سفید، یا یک صفحه چاپ شده از یک مجله یا روزنامه را لوله کرده و جلوی لنز دوربین بگیرید.
- از درون آن به اشیا نگاه کنید. کمی زمان بگذارید و حداقل 10 عکس از زوایا و فاصلههای متفاوت از چندین سوژه مختلف را ثبت کنید.
ثبت وقایع در دفترچه
- تمام تصاویر گرفته شده را در کامپیوتر باز کنید.
- بنویسید که در این عکسها چه چیزی را مشاهده میکنید. چه احساسی نسبت به آنها دارید؟ آیا هنگام ثبت تصاویر چیزی را از قلم انداختهاید؟ یا چیزی در آن عکسها شما را متعجب کرده است؟
- این عکسها چه چیزی به شما میگویند؟ آیا دقیقا شما را به یاد همان زمانی که این تصاویر را ثبت کردهاید، میاندازند؟ یا داستان دیگری برای شما دارند؟
- تصاویر تاری که گرفتهاید، چطور هستند؟ برایتان جالب و دوستداشتنی هستند یا شما را آزار میدهند؟
- هرچیزی که به ذهنتان میآید را بنویسید.
اگر شما غرق در ایدهها و افکار مختلف هستید و یا حتی زمانی که هیچ ایدهای ندارید، میتوانید این تمرین را انجام دهید. یک کاغذ یا مجله را رول کرده و از درون آن به اشیا نگاه کنید. شکلهای مختلفی را میتوانید از درون آن ببینید. اشیا زمانی که ایزوله میشوند، جلوهی متفاوتی پیدا میکنند. افزایش خلاقیت با نوشتن، از تکنیکهای بسیار مرسوم در تمام جوامع است. قطعا بعد از مدتی تاثیرات آن را متوجه خواهید شد.
تمرین دوم: توریست باشید
این تمرین را میتوانید در خانه، پارک، خیابان و هرجایی که علاقهمند هستید انجام دهید. هدف از این تمرین، صبوری و کاهش سرعت و همچنین تقویت حواس پنجگانه است. زمانیکه ما به یک مکان جدید میرویم، معمولا همه چیز برایمان تازگی و جذابیت خاصی دارد، ولی پس از مدتی، همه چیز برایمان یکنواخت میشود و دیگر تمام آن احساسات زیبایی که در تجربه اول داشتیم از بین میرود. یک عکاس باید یاد بگیرد که همیشه به اطراف خود نگاه خاص و تازهای داشته باشد و هر بار طوری به اطراف بنگرد که انگار بار اولی است که آن را میبیند. مانند کودکانی که هزار بار هم از سرسره پایین بیایند، هر بار ذوقشان مانند اولین تجربهشان است.
دستورالعکل عکاسی
- به یک مکان آشنا بروید، نه یک مکان خاص و ویژه.
- آهسته قدم بزنید، بایستید. رایحههای مختلف را استشمام کنید. کمی زمان بگذارید تا رنگها و اشکال مختلف را ببینید. به جزئیات دقت کنید.
- حداقل 5 عکس بگیرید، عکسهایی که کمکتان کند تا بتوانید تجربه بازدیدتان را توصیف کنید.
- همچنین یک یا دو عکس سلفی با یک شی یا منظره جذابی که پیدا کردهاید، بگیرید. به معنای واقعی یک توریست باشید.
ثبت وقایع در دفترچه
- در چند کلمه احساساتی که هنگام قدم زدن و نگریستن به چیزهای ساده داشتید را توصیف کنید. این احساسات را دوست داشتید؟ آیا از چیزی آزرده شدید؟
- آیا این بار تغییری در نحوه تجربه آن فضا وجود داشت؟ آیا اشیا برایتان مثل همیشه بودند یا چیزهای جدیدی را در آنها یافتید؟
- این تجربه و این مکان را چگونه برای دیگران توصیف میکنید؟ آیا دوست دارید که دوباره به آنجا بروید؟ دلیل خود را هم بنویسید.
نگاه کردن به یک مکان یا شی آشنا و شناخته شده با دقت و توجه بیشتر، دید بازتری به یک عکاس میدهد که میتواند موجب افزایش خلاقیت در تمام حوزهها مانند عکاسی، طراحی، تدوین، گرافیک و… شود. همچنین حواس پنجگانه را تقویت کرده و میتواند باعث شود که از چیزهای ساده، تصاویر جادویی و خارقالعاده ثبت کنید. تکنیک خلاقیت با نوشتن، از تکنیکهایی است که شاید در ابتدا سخت به نظر برسد، ولی میتواند در نوع و طرز نگاه شما به اطرافتان معجزه کند.
تمرین سوم: استفاده از نقطه نظرات متفاوت
در این تمرین میخواهیم از نگاه دیگران به تصاویر نگاه کنیم. در واقع میخواهیم که یک تصویر انتزاعی ثبت کنیم و از 5 نفر از دوستان خود بخواهیم که نظراتشان و همچنین چیزهایی که میبینند را بیان کنند. با انجام این تمرین دید نزدیکتر و بیشتری نسبت به این موضوع به دست میآورید که شما چگونه دنیا را میبینید و همچنین دیگران چگونه دنیا را میبینند؟ و میتوانید طرز نگرش خود را با دیگران مقایسه کنید و از نقطه نظرات دیگران بهرهمند بشوید.
دستورالعمل عکاسی
- یک تصویر انتزاعی ثبت کنید. میتواند هر چیزی باشد فقط قابل شناسایی نباشد.
- آن را بچرخانید و از زوایای مختلف به آن نگاه کنید. کم کردن وضوح تصویر، زوم کردن و هر تکنیکی که باعث میشود یک تصویر انتزاعی بسازید را انجام دهید.
- سپس یک تصویر آینهای از آن بسازید، به این صورت که تصویر خود را در یک نرمافزار ویرایشگر عکس مثل فتوشاپ باز کنید، از آن کپی بگیرید و آن را در جهت افقی یا عمودی بچرخانید و سپس به عکس اصلی خود بچسبانید. میتوانید از روشهای دیگر برای ترکیببندی هم استفاده کنید تا یک چیز جالب و جذاب بسازید.
- به 5نفر از دوستان خود این تصویر را نشان دهید و نظرات آنها را بپرسید.
ثبت وقایع در دفترچه
- در دفترچه خود بنویسید که چه چیزی در این تصویر مشاهده میکنید. همچنین پاسخهایی که از دوستان خود دریافت کردهاید را بنویسید.
- افکار و احساساتی که هنگام انجام این ماموریت داشتید را بنویسید.
- آیا چیزی که دیگران در تصویر شما مشاهده کردند، شما را متعجب کرد؟ آیا کسی توانست همان چیزی که شما دیدید را مشاهده کند؟ آیا راه جدیدی را برای نگریستن به اشیا کشف کردید؟
این تمرین به شما نشان میدهد که چهقدر نگاه افراد دیگر با شما متفاوت است، و آنها نمیتوانند چیزی که شما دیده و تجربه کردهاید را ببینند. بنابراین هر زمان که به خاطر ترس از نظرات و قضاوت مردم، دست از انجام یک کار خلاقانه کشیدید، این تمرین را به خود یادآوری کنید و بدانید که نظرات و دید افراد دیگر گاها میتواند اشتباه باشد، پس به خاطر این اشتباهات، خلاقیت خود را سرکوب نکنید.
تمرین چهارم: آهستهگی
هدف از این تمرین، این است که تاثیر سرعت بر فرآیند خلاقیت را متوجه شوید. اینکه به آهستهگی قدم بزنید، به آهستهگی به اطراف نگاه کنید و به طور کل تمام کارهای خود را در حالت اسلوموشن انجام دهید، شاید در ابتدا سخت و آزاردهنده به نظر برسد ولی تمرین بسیار جالب و آموزندهای در بین تمرینهای خلاقیت در عکاسی، خواهد بود.
دستورالعمل عکاسی
- برای انجام این تمرین، زمانی را مشخص کنید و تایمر بگذارید، این زمان باید حداقل 10 دقیقه باشد.
- در طی این زمان، شروع به قدم زدن کنید، با کمترین سرعتی که میتوانید حرکت کنید.
- در این مسیر شما باید کارهای زیر را حداقل 3 مرتبه با اشیا مختلف انجام دهید.
- یک شی را روی زمین پیدا کرده و از آن عکس بیاندازید، سپس آن را بردارید.
- آن را نگه دارید، به آن نگاه کنید و در جای دیگری قرارش دهید.
- یک عکس دیگر از آن بیاندازید.
- تمام کارها را به آهستهترین وجه ممکن انجام دهید.
ثبت وقایع در دفترچه
- احساساتی که هنگام انجام این تمرین داشتید را بنویسید.
- هوشیاری و آگاهی خود را در هنگام انجام این تمرین توصیف کنید. بنویسید که عملکرد حواس پنجگانه شما به چه صورت بوده است؟ آیا با وضوح بیشتری به اجسام نگاه میکردید یا صداها را میشنیدید؟
- منتقد درونی شما چگونه رفتار کرد؟ آیا توانست خودش را با سرعت شما وفق دهد؟
انجام این تمرین با سرعت بسیار پایین در حد صحنههای اسلوموشن در فیلمها، میتواند سخت، عجیب و آزاردهنده باشد، ولی از طرفی باعث هوشیاری نسبت به محیط اطراف و تزریق احساسات جدید و افزایش خلاقیت در عکاسی میشود. هر زمان که احساس کردید غرق در ایدههای مختلف هستید و سرعت شما بسیار بالا رفته و در کارها عجله میکنید، این تمرین را انجام دهید. ایجاد خلاقیت با نوشتن، غیر از بحث افزایش خلاقیت، میتواند موجب جلوگیری از اشتباهات در آینده شود. به این صورت که در آینده هر زمانیکه به مشکل ایدهپردازی برخورد کردید، میتوانید به نوشتههای خود برگشته و دوباره احساسات و افکار قدیمی خود را مرور کنید. از طرفی با ثبت این افکار، شما میتوانید پیشرفت خود را در آینده به طور کامل متوجه شوید.
تمرین پنجم: کژ نگریستن (خم شدن)
هدف از این تمرین افزایش خلاقیت با نوشتن، تغییر زاویه دید نسبت به اشیا است. در واقع شما در این تمرین با عوض کردن زاویه فیزیکی و پرسپکتیو خود نسبت به یک سوژه، یاد میگیرید که طور دیگری به اطراف خود نگاه کنید و آن را از زوایا و از جهات مختلف مشاهده کنید. اکثر هنرمندان، بهگونه دیگری به دنیا نگاه میکنند و مفاهیم زیبایی را از دل چیزهای ساده بیرون میکشند، این موضوع به این دلیل است که آنها از زوایای مختلف یک سوژه را بررسی میکنند و به نتایجی میرسند که ما هیچ وقت به عنوان یک بیننده ساده، به آن نمیرسیم، مگر آنکه یاد بگیریم از زوایا و فواصل مختلف به یک سوژه نگاه کنیم.
دستورالعمل عکاسی
- اگر میتوانید به یک محیط باز بروید و یک موضوع که با آن آشنایی دارید را انتخاب کنید. به طور مثال: یک درخت در یک پارک
- در ابتدا یک تصویر عادی و با پرسپکتیو eye level (هم سطح چشم) از آن بگیرید. یا دقیقا همانطور که همیشه در حالت نرمال با آن رو به رو میشوید. (ممکن است یک لیوان که روی میز کارتان هست را انتخاب کنید، احتمالا همیشه از بالا به آن لیوان نگاه میکنید، در همان حالت از لیوان عکس بیاندازید).
- حالا حداقل 5 عکس از سوژه در زوایا و فواصل مختلف نسبت به آن، بگیرید. خود را در پوزیشنهای مختلف قرار دهید. بدن خود را خم کنید، روی زمین دراز بکشید، روی پلهها بنشینید، خود را از یک صندلی آویزان کنید و… .
- یک متریال دیگر مانند پارچه حریر، کیسه فریزر و… را انتخاب کرده و در هنگام تصویربرداری در کنار و یا روی سوژه خود قرار دهید و عکس بگیرید. در این قسمت میخواهیم که تاثیر نور بر روی متریالهای مختلف را بررسی کنیم و هدف از آن، گرفتن عکسهای خوب نیست. این قسمت را میتوانید به صورت جدا نیز تمرین کنید.
ثبت وقایع در دفترچه
- چیزهایی که در این تمرین برایتان جالب بود را بنویسید. کدام زاویه و پرسپکتیو برایتان جذابتر بود و شما را شگفتزده کرد؟
- آیا موضوعات و یا مشکلاتی را در زندگی شخصی خود میشناسید که ممکن است بتوانید با تغییر زاویه دید، آنها را بهبود داده و یا حل کنید؟
اگر فکر میکنید که چیزهایی که میسازید، حوصله سر بر و کسلکننده است، و یا همیشه فقط به یک روش به موضوعات نگاه میکنید و خلاقیت در شما دیده نمیشود، این تمرین را انجام دهید. تکنیک افزایش خلاقیت با نوشتن، از تکنیکهای پر طرفدار در دنیا است. اکثر مربیهای خلاقیت، از شما میخواهند که هر چیزی که میبینید و یا احساس میکنید را بنویسید و ثبت کنید. این نوشتن باعث میشود که شما به اطرافتان بهطور ویژهتری نگاه کنید و همین نگاه ویژه باعث افزایش خلاقیت میشود.
در این مقاله آموزشی، 5 روش عملی افزایش خلاقیت با نوشتن را با شما به اشتراک گذاشتیم. تکنیکهایی که میتوانید در تمام زمینههای هنری، ادبی و یا حتی زندگی به کار بگیرید. این تکنیکها بر پایه نوشتن است. شما باید تمارین فیزیکی را انجام داده و دقیقا هر چیزی که در این روشها گفته شده است را در یک دفترچه، ثبت کنید. به زودی نتیجه و تاثیر نوشتن را در افزایش خلاقیت خود، مشاهده میکنید.
راستی میتوانید آخرین مطالب ما را از طریق تلگرام و اینستاگرام نیز دنبال کنید. برای عضویت در کانال تلگرام و اینستاگرام بیت گرف روی دکمه زیر کلیک کنید. همچنین فیلم ها با کیفیت های مختلف در یوتیوب هم قرار دارد.
عالی و به شدت کاربردی
خانم مهسا سلطانی رو از سال 99 در یک دوره آموزشی مشترک میشناسم . به شدت خوش برخورد و مستعد و قطعا امروز برای خودشون یه کاربلد حرفه ای . به بیت گرف تبریک میگم که ایشون رو جذب کرده و به ایشون هم تبریک میگم که وصل به بیت گرفی شده که در سطح کشور حرف برای گفتن داره