راهنمای جامع تئوری رنگ برای عکاسان
مقدمه ای بر مقاله تئوری رنگ برای عکاسان | مدت زمان لازم برای مطالعه : 12 دقیقه
در اطراف شما رنگهای مختلفی وجود دارد در صورتی که هنگام عکاسی از این رنگها به درستی استفاده کنید تصاویر شما زندهتر و حقیقیتر جلوه خواهد نمود زیرا رنگها قابلیت تبدیل یک تصویر کسل کننده به تصویری زیبا، پرانرژی و هیجانانگیز را دارند. بنابراین آگاهی از تئوری رنگ در عکاسی و روشهای کاربرد آن برای خلق تصاویر خارقالعاده بسیار موثر خواهد بود.
راهنمای جامع تئوری رنگ برای عکاسان
در اطراف شما رنگهای مختلفی وجود دارد در صورتی که هنگام عکاسی از این رنگها به درستی استفاده کنید تصاویر شما زندهتر و حقیقیتر جلوه خواهد نمود زیرا رنگها قابلیت تبدیل یک تصویر کسل کننده به تصویری زیبا، پرانرژی و هیجانانگیز را دارند. اما گاهی اوقات نیز رنگها سبب تاثیر منفی بر روی یک تصویر میشود به عنوان مثال سبب جلب توجه بیش از حد بیننده به جزئیات و یا حتی سبب غیرواقعی جلوهنمودن تصویر میشود. استفاده از تئوری رنگ در عکاسی سبب افزایش کیفیت تصاویر شده و سبب خلق تصاویر بسیار چشمنواز و مهیج خواهد شد. بنابراین در ادامه تئوری رنگ برای عکاسان و روشهای مختلف ارتقاء کیفیت تصاویر از طریق رنگ، آورده شدهاست.
تئوری رنگ چیست؟
در مورد تئوری رنگ در عکاسی و نحوه تاثیرگذاری بر تصاویر ما، نکات مختلفی وجود دارد. بنابراین به نظر میرسد برای شروع معرفی گردونه رنگ و نحوه استفاده از رنگهایی که مکمل یکدیگر هستند، ایدهآل باشد. در حالت کلی ترکیب رنگها و استفاده از تئوری رنگ در عکاسی سبب بروز احساسات و واکنشهای مختلفی در بیننده میشود. با درک چگونگی استفاده رنگهای مختلف، شما قادر خواهید بود همه اشیاء را به صورت کاملا متفاوت مشاهده نموده و نیز از رنگهای اطراف خود بیشترین بیشترین بهره را ببرید. در ادامه برخی روش های استفاده از تئوری رنگ برای عکاسان آورده شدهاست.
رنگ های آنالوگ
در ابتدا اجازه دهید که نگاهی بر رنگهای مشابه بیندازیم. رنگهای مشابه، رنگهایی هستند که در گردونه رنگ در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند. در گردونه رنگ، ترکیب رنگهای آنالوگ به صورت دوبه دو تا نصف گردونه رو بروی هم قرار گرفتهاند. به عنوان مثال، ترکیب رنگهای آبی و سبز سبب خلق رنگی بسیار دلپذیر و هماهنگ میشود.
رنگ های مکمل
در گردونه رنگ، رنگهای مکمل به صورت متقارن در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند. به عنوان مثال ترکیب رنگهای آبی و زرد یا نارنجی و سبز. این رنگها به عنوان رنگهای مکمل در نظر گرفته میشوند زیرا در کنار یکدیگر بسیار چشمنواز و زیبا جلوه میکنند. استفاده از رنگهای مکمل سبب خلق تصاویر با کنتراست بالا و بسیار هیجان انگیز بوده و یکی از استفاده های منحصر بفرد تئوری رنگ در عکاسی می باشد.
تفکیک رنگ های مکمل
یک رنگ مکمل قابلیت تفکیک به دو رنگ مجزا را دارد، بطوریکه رنگهای تفکیک شده در گردونه مستقیما در مقابل یکدیگر قرار میگیرند. اغلب این نوع ترکیب رنگ بسیار زیبا بوده و تصاویری با تعادل رنگی و کنتراست بالا خلق مینمایند.
رنگ های سه گانه
این نوع ترکیبات متشکل از سه رنگ بوده که در گردونه رنگی به فاصلههای مساوی از یکدیگر قرار گرفتهاند. این نوع ترکیب رنگی شباهت بسیاری به تفکیک رنگهای مکمل دارد.
رنگ های چهارگانه
این نوع ترکیبات رنگی، از دو نوع رنگ ممکل تشکیل شدهاست. این دسته را میتوان ترکیب رنگ مضاعف نیز نامید زیرا از ترکیب دو رنگ مکمل تشکیل شده است.
علاوه بر ترکیبات رنگی مذکور، در تئوری رنگ در عکاسی ترکیبات متنوعی وجود دارد که بسیار کاربردی میباشند به عنوان مثال شما میتوانید در تصاویرتان از ترکیب رنگهای سیاه و سفید نیز استفاده نمایید. در حالت کلی با توجه به هدف عکاسی، ترکیبات رنگی متنوعی وجود دارد. به عنوان مثال هر چند که در عکاسی منظره بر سوژه و پسزمینه عکس خود تسلط کافی داشته باشید اما باید این نکته را مدنظر قرار دهید که نوع و میزان تاثیرگذاری تصاویر با توجه به ترکیب رنگها بسیار متفاوت خواهد بود. در عکاسی منظره ترکیب رنگهای تاثیرگذار کمی دشوار است این در حالی است که در عکاسی پرتره و ماکرو ایجاد ترکیبهای رنگی خاص و تاثیرگذار آسانتر میباشد.
انتخاب بهترین ترکیب رنگی در تئوری رنگ برای عکاسان صرفا به معنای رعایت نمودن دقیق قوانین و مقرارات گرودنه رنگ نیست بلکه بستگی به میزان آگاهی شما نسبت به رنگهای مورد استفاده دارد. به عنوان مثال در نهایت این شما هستید که تصمیم می گیرید که ترکیب رنگی عکس شما خسته کننده است یا هیجانانگیز.
روشنایی و اشباع رنگ در تصویر
در تئوری رنگ در عکاسی همواره این نکته را به خاطر داشته باشید که میزان روشنایی و اشباع رنگهای مختلف بر میزان هماهنگی و تاثیرگذاری تصاویر شما موثر میباشد. در اکثر اوقات عکاسان در تصاویرشان تمایل به تاکید بیشتر بر ترکیبات رنگی دارند تا از این طریق تصاویر خود را بسیار هیجانانگیز نشان داده و توجه بیننده را جلب نمایند. در حالت کلی این ترکیبات رنگی نقطه کانونی تصویر نیز میباشند.
رنگهای مختلف، حالتهای مختلف
همانطور که میدانید در تئوری رنگ برای عکاسان، رنگهای مختلف باعث تاثیرگذاری متفاوت در تصاویر میشوند. به عنوان مثال استفاده از رنگهایی که در قسمت رنگهای گرم گردونه قرار گرفتهاند مانند قرمز، نارنجی و زرد باعث خلق تصاویر بسیار پرانژی و هیجانانگیز میشوند در حالیکه تصاویری که در آنها رنگهای سرد مانند آبی و سبز بکاربرده شدهاست سبب انتقال حس آرامش به بیننده میشود.
افزودن رنگ در ترکیبات شما
اکنون که در مورد تئوری رنگ برای عکاسان و نحوه استفاده از آن اطلاعاتی کسب نمودیم، در ادامه به سایر روشهای موثر در استفاده از رنگها در راستای تقویت تصاویر خواهیم پرداخت.
1 – استفاده از فیلتر پولاریزه
در تئوری رنگ در عکاسی استفاده از فیلتر پولاریزه یک راهکار موثر برای ایجاد رنگهای ویژه میباشد این امر مخصوصا زمانی که خورشید در زاویه مناسب قرار گرفتهاست، اهمیت مضاعفی مییابد. این نوع فیلتر معمولا برای تقویت رنگ آسمان یا کاهش شدت تابش نور خورشید استفاده مورد استفاده قرار گرفته و باعث اشباع رنگ در عناصری نظیر آب، برگ و یا پوست درختان میشود.
2 – تنظیم صحیح دوربین
در بسیاری از موارد تنظیم صحیح دوربین به ثبت تصاویری با رنگهای سرزنده و غنی بسیار کمک میکند. در این صورت سیستم اندازهگیری دوربین شما قادر خواهد بود که تشخیص دهد از میزان نور کمتر یا بیشتری استفاده کند یا تصاویر عمیق یا کم عمقی ایجاد کند.
3 – تنظیم صحیح میزان روشنایی
تنظیم صحیح میزان روشنایی در تئوری رنگ برای عکاسان به تقویت رنگ تصاویر شما کمک خواهد کرد. به عنوان مثال اگر شما در یک روز ابری عکاسی کنید رنگها در تصاویر بسیار قویتر و جسورانهتر به نظر خواهند رسید این درحالی است که عکاسی در یک روز آفتابی، سبب ایجاد سایه در تصویر میشود.
4 – کنترل پس زمینه و منظره مقابل سوژه
همواره پس زمینه و منظره مقابل سوژه خود را جهت تقویت نقطه کانونی تصویر مورد بررسی قرار دهید و در صورت لزوم به منظره مقابل سوژه رنگهای مکمل را اضافه نمایید.
5 – تنظیم رنگ در مرحله پردازش
در تئوری رنگ در عکاسی فرمت RAW این امکان را در هنگام پردازش تصویر برای عکاسان فراهم میکند که تصاویری با پسزمینه رنگی بسیار منعطف خلق نمایند. فقط این نکته را مدنظر قرار دهید که اصالت تصویر را حفظ نمایید. اغلب عکاسان منظره تمایلی به پردازش تصاویر خود و ایجاد ترکیبات رنگی غیرواقعی ندارند. یک راهکار ویژه برای پردازش ترکیبات رنگی تصاویر، تقویت و اشباع نور و رنگ میباشد. به عنوان مثال در تصاویری نظیر گلهای رنگارنگ یا ابرهای روشن، میتوان شدت میزان نور و اشباع رنگ را تاحدی افزایش داد.
نکات بسیاری در رابطه با تئوری رنگ در عکاسی وجود دارد همچنین یادگیری تئوری رنگ برای عکاسان میتواند یک سرگرمی بسیار آموزنده باشد! البته در مورد ترکیبات رنگها بهتر است در هنگام عکاسی آزمون و خطا انجام دهید تا بتوانید بهترین ترکیب رنگی را خلق نمایید. با اندکی تمرین و مطالعه در رابطه با تئوری رنگ در عکاسی میتوانید به راحتی دلپذیرترین ترکیب رنگ را تشخیص دهید!
لطفا نظرات خود را درباره این مقاله در قسمت نظرات در همین پایین برای ما بفرستید !
راستی میتوانید آخرین مطالب ما را از طریق تلگرام و اینستاگرام نیز دنبال کنید. برای عضویت در کانال تلگرام و اینستاگرام بیت گرف روی دکمه زیر کلیک کنید. همچنین فیلم ها با کیفیت های مختلف در یوتیوب هم قرار دارد.
درباره ارسطو اعتمادی ملکی
تولد من مصادف با تولد فتوشاپ است! اینجا پایگاهی هست برای انتشار آنچه میدانم و کمک به همه ...
نوشته های بیشتر از ارسطو اعتمادی ملکیمطالب زیر را حتما بخوانید
-
آموزش ساخت انیمیشن در 3D Max | همراه با رندر
41 بازدید
-
آموزش طراحی روزنامه در ایندیزاین
83 بازدید
-
آموزش مدلسازی بالش (کوسن) در 3D Max
94 بازدید
-
آموزش رندرگیری تمام آبجکت ها با Override Material
106 بازدید
-
راهنما و ویژگی های جدید Vray 6 در 3Ds Max
138 بازدید
-
آموزش جلوگیری از آفلاین شدن در داوینچی ریزالو | Media Offline
109 بازدید
دیدگاهتان را بنویسید